Snurken
Snurken is een probleem dat grote gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van uw leven en dat van uw partner. Partners die apart slapen door snurken zijn helaas meer regel dan uitzondering. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen snurken. Het geluid dat ontstaat bij snurken komt doordat zachte weefsels, zoals de huig, trillen bij het in- en uitademen. Door het tekort aan ruimte achterin de keel, kan de lucht hier niet vrij doorstromen en veroorzaakt hiermee trillingen en snurkgeluid.
Hard snurken en/of de adem inhouden tijdens de slaap kan zelfs een teken zijn van slaapapneu. Dit komt vaak doordat de tong naar achter zakt en daarmee de luchtweg blokkeert. Hierdoor kan het zuurstofgehalte in het bloed ernstig dalen. Uiteindelijk schrikt het lichaam wakker (ineens heftig ademhalen) en is de slaap verstoord. Als gevolg van deze ademstops kunnen deze patiënten last krijgen van concentratieverlies, een hoge bloeddruk, weinig energie, hoofdpijn in de ochtend, of overdag zomaar indutten. Deze vorm van apneu heet Obstructieve Slaap Apneu Syndroom (OSAS). Patiënten hebben er vaak jaren last van, voordat (vaak mede door de partner) de juiste diagnose gesteld kan worden. Apneu komt vaak voor binnen families.
Snurkbeugel (MRA)
Bij Botman Tandartsen wordt uw mond digitaal gescand met de Trios 3shape scanner. Er hoeft dus niet meer “gehapt” te worden. Door deze moderne scanner is de snurkbeugel vele malen nauwkeuriger dan bij een traditionele gehapte (alginaat)afdruk. Hierdoor is het draagcomfort van de beugel optimaal en krijgt men de beugel gemakkelijk in en uit.
In de afgelopen jaren is de Anti-snurkbeugel, het Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) in toenemende mate een oplossing voor mensen met apneu en snurkproblemen. De MRA houdt de onderkaak en de tong tijdens de slaap in een voorwaartse stand. Hiermee wordt de doorgang van de luchtweg vergroot en verdwijnen snurkgeluiden en ademstops.
De MRA anti snurk beugel is een effectief wetenschappelijk bewezen behandelmethode tegen snurken en lichte tot milde apneu. Ook wordt de MRA steeds vaker gebruikt als alternatief voor een CPAP (neusmasker), wegens het hogere draagcomfort. Als er een apneu is vastgesteld middels een slaaponderzoek, wordt de MRA volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
We werken met marktleider SomnoDent. Samen maken we (sinds 2019) het nieuwste model, Fusion, voor onze patiënten.
Herkent u bij uzelf of iemand in uw omgeving deze klachten? Bel dan voor een intake. U krijgt dan vooraf aanvullende informatie en een vragenlijst waaruit zal blijken of een snurkbeugel een oplossing voor u kan bieden. Zelfs als u een kunstgebit heeft kan er een snurkbeugel gemaakt worden.
Gun uzelf en uw partner weer een goede nachtrust! Kom langs bij uw tandarts in Venlo of Blerick.