Implantaten

Implantaten hebben verschillende toepassingen. De meest bekende toepassingen zijn een implantaat als vervanging van een tand of 2 of meer implantaten als basis voor een volledig kunstgebit. Het klikgebit. Botman Tandartsen Venlo is gespecialiseerd in implantologie. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden op het gebied van implantologie en onze werkwijze.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is in feite een kunstwortel, een titanium schroef die we in de kaak plaatsen. De meeste implantaten zien eruit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Titanium is lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht.

Toepassingen van implantaten

Implantaten kunnen in diverse situaties worden toegepast:

  • Tandvervanging:
    Het grote voordeel van een implantaat is dat de behandeling beperkt blijft tot de plaats waar de ontbrekende tand of kies zat. Anders dan bij een brug, worden de tanden of kiezen die ernaast staan niet bij de behandeling betrokken.
  • Implantaten met een steg en klikgebit:
    Dit is een Verankering op 2 of meer implantaten voor een klikgebit: hierdoor krijgt een prothese veel meer houvast. Men kan veel beter functioneren met een gebit dat goed vast zit.

Voor wie zijn implantaten geschikt?

Implantaten kunnen in principe bij iedereen geplaatst worden, ouder dan 18 jaar. Vanaf deze leeftijd is namelijk het kaakbot uitgegroeid. Er zijn echter nog een aantal andere voorwaarden waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor implantaten. We zetten ze voor u op een rij:

  • Voldoende (gezond) kaakbot.
  • Gezond tandvlees rondom overige tanden en kiezen.
  • Voldoende lichamelijke gezondheid.

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

De behandeling bestaat uit een aantal fases.
Eerst onderzoeken we de mogelijkheden aan de hand van röntgen en metingen en stellen een behandelplan voor u op. Daarna plannen we een behandeling waarbij we de implantaten operatief plaatsen. Het helingsproces na de ingreep verloopt redelijk snel en in ca. 95% van de gevallen zonder problemen. Voor mensen die roken of diabetes hebben, liggen deze percentages wat lager. In de laatste fase maken we (samen met het tandtechnisch laboratorium) de constructie waarvoor het implantaat is bedoeld. Denk hierbij aan steg verankering voor een prothese of een kroon of brug.

Omdat we een digitale 3D mondscanner (Trios 3shape) gebruiken in combinatie met onze 3D röntgenbeeld (Conebeam Carestream), kunnen we een boormal gebruiken (guided surgery) voor het plaatsen van implantaten. Daardoor zijn we verzekerd van maximale precisie bij het plaatsen van het implantaat. Bij Botman Tandartsen wordt alleen geïmplanteerd met A-kwaliteit implantaten van marktleider Straumann. Vervangende protheses met drukknoppen of steggen kunnen we aanpassen op alle bestaande systemen.