Implantaten

Implantaten hebben verschillende toepassingen. De meest bekende toepassingen zijn een implantaat als vervanging van een tand of 2 of meer implantaten als basis voor een volledig kunstgebit. Het klikgebit. Maar wist u dat een implantaat ook kan dienen als steunpunt voor een beugel? Botman Tandartsen Venlo is gespecialiseerd in implantologie. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden op het gebied van implantologie en onze werkwijze.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is in feite een kunstwortel, een titanium schroef die we in de kaak plaatsen. De meeste implantaten zien eruit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Titanium is lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht.

Toepassingen van implantaten

Implantaten kunnen in diverse situaties worden toegepast:

  • Tandvervanging:
    Het grote voordeel van een implantaat is dat de behandeling beperkt blijft tot de plaats waar de ontbrekende tand of kies zat. Anders dan bij een brug, worden de tanden of kiezen die ernaast staan niet bij de behandeling betrokken.
  • Implantaten met een steg en klikgebit:
    Dit is een Verankering op 2 of meer implantaten voor een klikgebit: hierdoor krijgt een prothese veel meer houvast. Men kan veel beter functioneren met een gebit dat goed vast zit.

Voor wie zijn implantaten geschikt?

Implantaten kunnen in principe bij iedereen geplaatst worden, ouder dan 18 jaar. Vanaf deze leeftijd is namelijk het kaakbot uitgegroeid. Er zijn echter nog een aantal andere voorwaarden waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor implantaten. We zetten ze voor u op een rij:

  • Voldoende (gezond) kaakbot.
  • Gezond tandvlees rondom overige tanden en kiezen.
  • Voldoende lichamelijke gezondheid.

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

De behandeling bestaat uit een aantal fases.

 

De eerste fase betreft het onderzoek: We onderzoeken de mogelijkheden aan de hand van röntgen en metingen en stellen een behandelplan voor u op. Daarna plannen we een behandeling waarbij we brengen we de implantaten operatief plaatsen. Nadat we de implantaten hebben geplaatst, helen de wondjes redelijk snel. In ca. 95% van alle situaties verloopt het helingsproces zonder problemen. Voor mensen die roken of diabetes hebben, liggen de percentages wat lager. In de laatste fase maken we (samen met het tandtechnisch laboratorium) de constructie waarvoor het implantaat is bedoeld. Denk hierbij aan steg verankering of een kroon.