Kronen en bruggen

Na verloop van tijd kunnen tanden of kiezen voor een groot gevuld zijn waardoor ze zwakker worden. Vullingen breken en stukjes tand breken af. Grotere vullingen bieden dan geen oplossing meer. Dan zijn kronen of bruggen een goed alternatief. Kronen of bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangers voor het kroongedeelte van tanden of kiezen. Een goede kroon of brug valt niet op in uw gebit. We zorgen ervoor dat vorm en kleur zoveel mogelijk overeenkomen met uw oorspronkelijke tand.

Kronen

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Er zijn verschillende redenen waarom u een kroon nodig kunt hebben: tandbederf, zwakke tanden of kiezen als gevolg van een wortelkanaalbehandeling of om esthetische redenen, zoals een verkleurde of slecht gevormde tand, zichtbaar, voor in de mond.

Bruggen

Wanneer meerdere tanden ontbreken, biedt ook een brug uitkomst. Een brug wordt bevestigd aan twee of meer pijlerelementen: Dit zijn tanden waarop we kronen plaatsen aan weerszijden van een open ruimte. De open ruimte wordt opgevuld door middel van een zogenaamd brugtussendeel. Dit tussendeel kan bestaan uit 1 of meerdere kronen/dummy’s. Er zijn verschillende indicaties voor een brug. Verbetering van het uiterlijk is één. Maar een brug is ook een oplossing om beter te kunnen kauwen of om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan of uitgroeien. Kronen en bruggen worden gelijmd en zijn dus vaste constructies. Kronen en bruggen worden bij ons digitaal gescand in de mond (iTero / 3shape). Dit is nauwkeuriger en comfortabeler voor de patiënt, in vergelijking met het traditionele happen.

Heeft u vragen of wilt u meer weten of deze procedure? Stel al je vragen aan een van onze tandartsen in Venlo of Blerick.